Plante medicinale, Brusturul

    Brusturul, cunoscut si sub numele de lipan sau de laptuc in Banat, este o planta comuna, care creste pe locuri necultivate.

Brusturul


   

Brusturul sau Arctium lappa

    De la brusture se foloseste radacina - radix bardanae - care contine inulina, saruri de potasiu, un ulei volatil si o substanta cu actiune antimicrobiana. Din radacina se prepara un ceai care are proprietatea de a stimula functiile renale si cutanate, fiind bun diuretic si sudorific. Influenteaza in bine acneea, furunculoza, diferite eczeme si alte boli ale pielii. In acelasi timp, ceaiul de brusture mai are insusirea de a scadea zaharul din sange, fapt pentru care se recomanda celor care sufara de diabet. Unii autori recomanda ceaiul de brusture in boli de ficat avand proprietatea de a reduce calculii biliari. Ceaiul se prepara punand 2 pana la 4 linguri de radacina maruntita intr-un litru de apa clocotita. Dupa un sfert de ora, se strecoara lichidul si se bea indulcit in cursul unei zile. Pentru diabet, ceaiul se induceste cu zaharina. Extern, fiertura de radacina de brusture, singura sau asociata cu radacina de urzica si frunze de mesteacan, ajuta la cresterea parului. Odata pe saptamana, dupa spalarea si clatirea parului se frictioneaza pielea capului cu aceasta fiertura, la care se adauga si o lingura ds otet. Sub forma de comprese se aplica pe tenurile seboreice (grase), in acnee si in eczema uscata.

Despre Brustur, plante medicinale