Plante medicinale, Dudul

Dudul este un arbore care a fost adus in tara noastra cu mule sute de ani in urma din Asia. In unele locuri este denumit agud, fragar, cirici, iagod, mura sau sarcoji.

Dudul


   

Dudul sau

Este cultivat pentru frunzele sale folosite la cresterea viermilor de matase si pentru fructele placut acrisoare numite dude, agude sau cirice. In scopuri medicinale se intrebuinteaza frunzele - Folium Mori - sub forma de ceai care are insusiri astringente si antidiabetice. Fructele contin tanin. beta-caroten, malat si carbonat de calciu, arginina etc. Actiunea ceaiului se mareste daca i se adauga frunze de afin, teci de fasole, frunze de nuc si urzica. Ceaiul se prepara dintzr-o lingura - doua de frunze maruntite, oparite cu o ceasca de apa. Se iau 3-4 linguri pe zi. Siropul facut din fructe proaspete are efect laxativ, usor diuretic, depurativ si pectoral. In unle tari se foloseste facut facut din coaja radacinii in proportie de l0% pentru eliminarea viermilor intestinali. Frunzele intra in compozitia ceaiului dietetic.

Despre dud - plante medicinale