Plante medicinale, Macesul

Macesul este cunoscut inca din vechime ca o planta medicinala. Creste in regiunile de campie si de deal formand tufe acoperite de flori roz. Toamna se impodobeste cu fructe de culoare rosie. Este cunoscut sub numele de trandafir salbalic, rug, macadar, ruja.

Macesul


   

Macesul sau Rosa canina

Fructele sale - Fructus Cynosbati - sunt foarte apreciate pentru continutul lor bogat in vitamina C si a cantitatilor mai mici din vitaminele A, B1, B2, P, acid nicotinic (vitamina antipelagroasa). Pe langa vitamine macesele mai contin zharuri, acid citric si malic, pectine, tanini etc. In terapeutica se folosesc ca tonic vitaminizant avand proprietatea de a intari organismul. La convalescenti sunt recomandate sub forma de ceai, sirop, marmelada si vin. Datorita vitaminei P preparatele de macese mentin permeabilitatea si fragilitatea vaselor capilare normalizand circulalia sangelui. Macesele au insusirea de a mari secretia biliara, fiind indicate in afecliunile ficatului. Unii autori recomanda fructele de maces in starile de inf1amatie intestinala, iar dupa altii ar combate piatra la rinichi si vezica. Ceaiul de macese este diuretic, marind cantitatea de urina in 24 de ore. Aceasta insusire este atribuita in special semintelor. Neproducand nici o iritatie, este recomandat in bolile cailor urinare si de rinichi pentru o cura mai indelungata. Ceaiul se prepara din doua linguri de fructe zdrobite care se fierb zece minute intr-o jumatate de litru de apa. Pentru conservarea vitaminei C se recomanda ca fructele sa se introduca in momentul cand apa incepe sa clocoteasca. Dupa ce se raceste ceaiul se strecoara printr-o panza si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece in cursul unei zile. Din macese se mai poate obtine o bautura racoritoare in modul urmator: peste 100 g. macese spalate si zdzobite se toarna 1 litru apa rece. Se lasa la macerat 12 ore, se strecoara prin panza deasa, se adauga 100 g zahar si se completeaza cu apa pana la 1 l. Se pastreaza la rece. Pentru preparatele din macese se vor folosi numai vase smaltuite deoarece metalele descompun vitamina C. Fructele de maces, din care s-au eliminat samburii si perii, pulverizate si amestecate cu miere de albine se recomanda pentru eliminarea viermilor intestinali. Fructele de maces intra in compozilia ceaiurilor: aromat, hepatic si tonic aperitiv.

Despre maces - plante medicinale