Plante medicinale, Nalba

Sub denumirea de nalba se cunosc mai multe plante care se deosebesc intre ele, insa contin principii active asemanatoare si se intrebuinteaza in aceleasi scopuri. Este vorba de Althaea oficinalis numita popular nalba-mare, nalba-alba, de la care se folosesc florile, frunzele si radacinile (Flores, Folium et Radix Althaeae); Althaea rosea, numita popular nalba-de-gradina, nalba-rosie, rujalina, trandafiri-negri, de la care se utilizeaza florile (Flores Malvae arboreae); Malva glabra Desv. - nalba de cultura; Malva silvestris - nalba-de-padure, colaceii babei, malaga, de la care se folosesc forile si frunzele (Flores et Folium Malvae); Malva neglecta Wall-roth, numita popular casul-popii, cas, nalba-marunta, nalba-mica, de la care se intrebuinteaza numai frunzele (Polium Malvae).

Nalba


   

Nalba - Althaea oficinalis, Althaea rosea, Malva glabra Desv

Toate partile acestor plante contin cantitati mari de mucilagii datorita carora au proprietati emoliente. Sub forma de ceai se folosesc in inflamatiile cailor respiratorii (tuse, bronsita, laringita), cailor urinare, renale si in tulburari gastro-intestinale. Ceaiul se prepara la rece. In acest scop, planta (parti) se spala, apoi se pune la macerat in apa in care s-a dizolvat un varf de cutit cu bicarbonat de sodiu. Dupa o jumatate de ora se strecoara lichidul, se indulceste si apoi se bea treptat in cursul unei ale. Ceaiul se poate prepara si prin infuzare. Frunzele de nalba oparite cu apa se folosesc sub forma de cataplasme emoliente si calmante pentru a grabi coacerea furunculelor. Asociate cu flori de musetel si capsule de mac dau o buna gargara pentru amigdalite si abcese dentare. Sub forma de clisma se folosesc in colite si hemoroizi. Decoctul facut din 20 g radacina la 100 g apa se foloseste in laringite, traheite, sub forma de gargara, comprese la ochi, precum si in spalaturi vaginale. Florile de nalba-de-gradina si ale celei de cultura datorita culorii lor inchise se intrebuinteaza si la colorarea otetului aromatic, vinurilor, siropurilor etc.
Pentru tenul uscat si cu riduri se folosesc comprese care se tin pe fata timp de 10-15 minute. Pentru obtinerea acestei solutii se fierb timp de o jumatate de ora 30 g radacina cu 500 g apa, se lasa in repaus o jumatate de ora apoi se strecoara. Daca la un pahar de lichid se adauga o lingurita de miere se obtine un produs cosmetic care poate fi folosit pentru orice ten.
Florile de nalba-de-cultura intra in formula ceaiului pectoral iar frunzele de nalba-mare in compoatia ceaiului pectoral, pentru gargara si a multor produse cosmetice.

Despre nalba - plante medicinale