Plante medicinale, Obligeana

Obligeana este originara din India unde era folosita ca medicament din timpurile cele mai vechi. In Europa a fost introdusa prin secolul XIII de unde s-a raspandit si la noi in tara. Popular se mai numeste calm, speribana, speribana-tarcata, speteaza, speteaza-pestrita, trestia-mirositoare.

Obligeana


   

Obligeana sau Acorus calamus

De la aceasta planta se folosesc sub forma da ceai si tinctura tulpinile subterane numite rizomi - Rhizoma Calami. Ele contin un ulei volatil placut mirositor, un principiu amar (acorina), datorita carora obligeana ara proprietati tonic-aperitive, sadative, analgezice si se foloseste ca stimulent al secretiei gastrice marind pofta de mancara si in diferite afectiuni ale stomacului. In cazul balonarilor abdominale (flatulenta), obligeana usureaza eliminarea gazelor (carminativ) si calmeaza colicile. Datorita unui principiu activ numit azarona, obligeana are actiune tranchilizanta (calmant psihic). Ceaiul sa prepara prin infuzie din 15 g rizom maruntit cu 200 g apa. Se beau 3 linguri pe zi, cate una inaintea fiecarei mese. Din rizomi sa mai obtine si o tinctura din care se pot lua de doua ori pe zi cate 20 picaturi inainte de mesele principale. Tinctura se prepara prin macerarea timp da 8 zile a 20 g radacina maruntita in 100 g alcool de 70 de grade. Pentru stimularea poftei de mancare din obligeana se poate prepara o bautura tonica prin macerarea a 100 g radacina maruntita cu un litru vin negru, timp da 8 zile. Dupa trecerea acestui timp lichidul se strecoara si se indulceste cu zahar dupa gust (cca. 100-200 g zahar). Se bea cate un paharael inaintea meselor principale. In industria alimentara, obligeana, se foloseste ca aromatizant al lichiorurilor. Rizomii acestei plante intra in compozitia ceaiului tonic aperitiv.

Despre Obligeana - plante medicinale