Plante medicinale, Paducelul

Paducelul este un arbust spinos care creste prin cranguri si pe langa marginea padurilor. ln unele locuri i se mai spune gherghin sau maracine-alb.

Paducelul


   

Paducelul sau Crataegus Monogyna

ln medicina se folosesc florile - Flores Crataegi - florile impreuna cu frunzele - Flores Crataegi cum folium - si fructele - Fructus Crataegi.
Toate partile plantei contin principiia ctive de natura flavonica, colina, acetilcolina, trimetilamina, acid cafeic, ulei volatil etc. cu actiune sedativ-cardiaca asemanatoare valerianei. Fructele contin vitaminele C, B, acizi citric si tartric.
Preparatele din paducel au insusirea de a regla tulburarile nervoase ale inimii, exercita o actiune calmanta asupra sistemului nervos avand in acelasi timp si proprietatea de a scadea putin tensiunea arteriala. Se recomanda in anghina pectorala, tulburarai de menopauza, ateroscleroza, emotivitate excesiva, nevroze cardiace si stari de excitabilitate cu aritmie marcata.
Ceaiul de flori sau fructe se prepara prin infuzie. O lingurita de flori sau fructe se opareste cu 350 g apa clocotita. Dupa 15 minute ceaiul se strecoara se indulceste si se bea in cursul unei zile. Florile sau fructele de paducel asociate cu valeriana si talpa-gastii isi maresc efectul medicinal.
Tinctura se prepara in modul urmator: 30 g flori sau fructe se macereaza timp de 10 zile in 100 g alcool de 60 gr. Din aceasta tinctura se iau de trei ori pe zi cate 10-15 picaturi inainte de culcare. La cardiaci, pe langa reglarea batailor inimii tinctura produce un somn usor, linistitor.
Amestecul de tinctura de paducel cu tinctura de valeriana se recomanda in bolile de inima si de origine nervoasa. Din acest amestec se iau de trei ori pe zi cate 30-50 picaturi inainte de masa.
Florile de paducel intra in compozitia ceaiurilor antiasmatic si calmant impotriva tulburarilor cardiace, iar fructele in ceaiul calmant.

Despre paducel - plante medicinale